sobota, 16 lutego 2013

Tarta



Lubię tarty.

Za to, że są nieskomplikowane, za to, że możliwości jest bez końca, oraz za efekt jaki wywołują.

Jarmuż też lubię.
Oraz por duszony na maśle.

I ser Gruyère.

Ta tarta była doskonała. Na edycję letnią zaczekam bez żalu.


Tarta z jarmużem i serem Gruyère

na 2-3 osoby

Ciasto
200g mąki
90g zimnego masła (część masła, nie więcej niż 1/3 można zastąpić smalcem)
szczypta soli
kilka łyżek zimnej wody
1 żółtko

Z podanych składników zagnieść ciasto i wstawić na 20 min do lodówki. (dla niedoświadczonych: masło posiekać na małe kawałeczki, “wetrzeć” w mąkę, tak aby wyglądem przypominała bułkę tartą, dodać jajko, wodę i szybko zagnieść, ciasto nie powinno się ocieplić.)

Nadzienie
200g jarmużu
1 duży por (biała część)
2 łyżki masła lub oliwa
50 g sera Gruyère
200ml kwaśnej śmietany
1 jajko
sól, pieprz


Rozgrzać piekarnik do 180st C. Pora i jarmuż posiekać i udusić na maśle lub oliwie, lekko posolić i popieprzyć. Jajko rozbić i wymieszać ze śmietaną, ser zetrzeć na tarce i dodać do śmietany. Śmietany nie soliłam, bo ser jest dosyć słony.

Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować i wyłożyć nasmarowaną masłem formę (moja ma średnicę 18cm). Ciasto nakłuć kilka razy widelcem i wsadzić do piekarnika na 15min. Następnie wyjąć, na wierzch nałożyć warzywa i zalać masą śmietanową. Piec kolejne 15 min lub dłużej, aż masa śmietanowa się zetnie.

Smacznego.

9 komentarzy:

  1. Wygląda cudownie! Aż zgłodniałam, a o tej godzinie to grzechem jest samo myślenie o jedzeniu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda super i wiem, że smakowałaby, do tej pory nie znalazłam jeszcze oprymalnego cista do tarty, zapisuję Twój, bo wygląda krucho i delikatnie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Veggie, ciasto było rzeczywiście kruche, ale dodałam odrobinę smalcu, więc może dlatego. Choć podobno istnieje jakiś jego wegatarianski odpowiednik. Tak kiedyś twierdziła nauczycielka Food technology w pewnej tutejszej szkole średniej.

      Usuń
  3. Rok temu pojawił się tu przepis na ciasto czekoladowe z burakami.
    Najlepsze życzenia z okazji pierwszych urodzin Twojego bloga.

    OdpowiedzUsuń
  4. Tartę mogłabym jeść codziennie :)

    OdpowiedzUsuń