Zdecydowanie idzie jesień. Słońce świeciło do wczoraj ale zrobiło się zimno. Dziś natomiast jeszcze zimniej i pada :( Nie będzie spacerów w parku.
Kupione nieopatrznie lody nadal w zamrażarce, jakoś przeszła mi na nie ochota.
Pora na coś słodkiego, na przykład muffinki z czekoladą i pomarańczą. Jedyną słuszną czekoladą - czyli gorzką ;)
czekoladowo-pomarańczowe muffinki |
Czekoladowo - Pomarańczowe Muffinki
przepis z książki "Chocolate Box" (lekko zmodyfikowany)125g mąki białej
125g mąki razowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
25g mielonych migdałów
80g brązowego cukru
sok i skórka otarta z 1 pomarańczy
175g serka typu philadelpia (lub podobnego)
2 jajka
tabliczka czekolady
Piekarnik rozgrzać do 190st C.
Pomarańczę wyszorować i sparzyć. Skórkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, sok wycisnąć. Mąki przesiać i wsypać do dużej miski, dodać proszek do pieczenia, czekoladę oraz migdały. Wymiesz składniki. W drugiej misce wymieszać lekko rozbite jajka, serek, sok oraz skórkę z pomarańczy. Mokre składniki wlać do suchych i wymieszać. Przepis podaje aby mieszać dokładnie. Ja kierowałam się ogólną wiedzą na temat pieczenia muffinek, zgodnie z którą mieszać należy krótko, tylko do połączenia składników. Muffinki wyrosły całkiem porządnie. Ciasto przełożyć do foremki wyłożonej papilotkami.
Piec około 20min.
Im świeższe tym lepsze. Bardzo dobre na ciepło!
uwielbiam smak pomarańczy, a jak dodać do tego czekolady to już dla mnie smak idealny :)
OdpowiedzUsuńlubię jesień
OdpowiedzUsuńto zdecydowanie pora na babeczki z czekoladą
już sobie wyobrażam ten zapach...
OdpowiedzUsuńświetne połącznie, czekolada i pomarańcza – lubię!
OdpowiedzUsuńJa też lubię - dlatego muffiny zrobiłam ;)
OdpowiedzUsuńpiękne zdjęcia
OdpowiedzUsuń:)))
UsuńDziękuję.
Oj, nie musisz - wyobrazam sobie i bez tego :) A smakuja pewnie jeszcze lepiej.
OdpowiedzUsuńpołączenie czekolady z pomarańczą jest dość specyficzne, można powiedzieć nawet że "Delicjowe" ale zawsze uważałam że te 2 rzeczy sa dla siebie stworzone ;)
OdpowiedzUsuń